VRRC

Bilorientering

Tävlingsrapport Bil-O: "Ljungbysnurren", Ljungby MK, 2024.04.20

Då har jag och min son Nicodemus äntligen genomfört vår allra första riktiga Bil-O tävling (Bilorientering)!


Det var meningen vi skulle haft vår premiär för två veckor sen, men den tävlingen blev inställd och uppskjuten till i maj pga snö..

Så premiären fick bli igår i Ljungby och "Ljungbysnurren" som Ljungby MK stod som arrangör för.


Efter besiktning av bilen och utrustningen och sen ett förarmöte så startade vi tävlingen kl 15:34. Det var första gången Nicodemus som kartläsare fick använda en Sportident, dvs en elektronisk "pinne" att vid varje TK (tidskontroll) stoppa den i en mottagare ute på sträckorna för att lagra tiderna. Precis som riktiga orienterare har i skogen när dom springer.


I början av första sträckan tog det en liten stund innan vi hade "kalibrerat in oss" så kommunikationen fungerade så vi hade koll på varandra vad var och en skulle hålla reda på mm. Vi hittade nästan alla kontroller fram tills på slutet där kartan var från 50-talet ungefär och vi svängde åt fel håll i ett vägskäl och fick vända tillbaka då den vägen var nyare än kartan så den fanns inte med. Men det såg ut som vägen gick åt det hållet på kartan. Jag gjorde en miss när vi kört tillbaka och missade på nåt sätt att nolla trippmätaren i mobilen i vägskälet. Så den sista biten passerade vi 3 st OK (orienteringskontroller) som inte låg på de avstånden vi hade mätt upp så vi tänkte att dom skulle inte skrivas upp utan ingick i "bana Lång" som kördes senare under natten när det är mörkt...


Sen tog det till mitten på sträcka 2 innan jag kom på att vi hade fått med ett extra papper som jag som förare skulle hålla koll på specifikt med s k IK (informationskontroller). Så där hade vi missat några sådana som vi fick tidstillägg för bl a...


Under sträcka 3 kom vi till ett avsnitt av kartorna där vi hade problem att "kalibrera in oss" och hitta vad som var vad i verkligheten mot vad som visades på kartan... Vi körde runt nästan en timme extra utöver tänkt tid innan vi till slut hittade och kunde ta oss vidare på sträckan. Men vi kom vidare!


När vi kom till halva sträcka 4 så hade vi varit ute så länge att vi blev lite trötta. Och fokus försvann lite då vi inte orkade tänka riktigt så vi missade några OK. Även humöret försvann så vi blev lite "halvt osams" ett litet tag.Och Nicodemus sa att han ville ge upp och åka hem... Vi fick kämpa tillsammans och vi kom till slut fram till en TK där vi fick paus ett antal minuter där vi kunde gå ut och rasta Qajsa och plocka fram en chokladkaka och lite dricka innan vi kunde starta nästa sträcka. Lite bättre humör och fokus men dock ville Nicodemus egentligen ge upp och åka hem...


Men vi kämpade på! Och när vi kom fram till att börja sista sträckan visade det sig att det var inte ute i skogen och leta orienteringskontroller utan man skulle köra runt i ett industriområde bland parkeringar och industribyggnader! Det skulle bara ta 10 min ungefär och jag lyckades övertala Nicodemus till slut att vi kör den sista sträckan och sen till mål. Det var en himlans tur för Nicodemus "vaknade till liv" och tyckte det var riktigt roligt igen!


Så när vi väl kom i mål till Ljungby MKs klubbstuga så tänkte vi att vi måste ha kört utanför maxtiden i och med att på sista 2 sträckorna sa vi det att hittar vi inga OK (orienteringskontroller) så vänder vi inte utan vi hoppar över dom och tar tidstilläggen istället för att komma hem så fort som möjligt.


Men när vi fick resultatet så hade vi faktiskt klarat oss inom maxtiden! Dock med väldigt liten marginal...


Och vi "tog en skalp" eftersom vi blev 11 av 12 tävlande då de på plats 12 fick bryta! Så vi blev inte allra sist i vår allra första Bilorienteringstävling!


Vi fick rådet av dom rutinerade Bil-O tävlande att det är standard att man SKA ha med sig "lördagsgodis" samt dricka i bilen när man är ute och tävlar för att kunna hålla sockret uppe hela vägen!


När vi kom hem nu vid midnatt så ville Nicodemus inte alls fortsätta med Bilorientering! Men nu när vi sovit på det några timmar och pratat igenom lite vad vi kunnat göra bättre så har han ändrat sig och vill nu att vi ska åka nästa tävling om två veckor igen!


Kontentan är att vi har trots allt haft en otroligt rolig upplevelse och fått erfarenhet så gårdagen vill vi absolut inte ha "ogjord" trots det vi gjorde fel!


/Niclas och Nicodemus